Jdi na obsah Jdi na menu
 


1994 Německo - Hamburk, Brémy

Na přelomu dubna a května roku 1994 jsem se poprvé dostal do zahraničí. Cílovým městem byl Hamburk, v němž je jedna z největších německých univerzit, významné průmyslové podniky (loděnice). Známý je kostel sv. Michaela, radnice a čtvrť červených luceren Sankt Pauli s proslavenou ulicí Reeperbahn, která nabízí všemožné druhy zábavy. Každé nedělní ráno přitahuje rybí trh Fischmarkt tisíce návštěvníků z celého světa do Hamburku. Kdo chce být u toho, musí vstávat brzy - ale stojí to za to. Se svou dlouhou tradicí je rybí trh folklorním zážitkem pro mladé i starší.

Dalším cílem byly Brémy a přístav Bremerhaven. Brémy jsou město na severu Německa, ležící na řece Vezeře. S 545 947 obyvateli jsou největším městem spolkové země Svobodné hanzovní město Brémy, k níž mimo Brém náleží ještě přístav Bremerhaven. Je to také hlavním městem této spolkové země. Bremerhaven se dělí na 2 městské obvody (Stadtbezirke: Nord a Süd), ty se skládají dohromady z 9 nižších jednotek (Stadtteile), které jsou rozčleněny na dalších 23 menších částí (Ortsteile). Památkou Brém je bronzová socha Brémských muzikantů ležící vlevo za radnicí, kteří symbolizují čtyři hrdiny - osla, psa, kočku a kohouta - pohádky bratří Grimmů.

Cesta byla tématicky zaměřena zejména na námořní dopravu, včetně detailní prohlídky obou přístavů z paluby člunu. Nemálo času bylo samozřejmě věnováno i historii a kutuře navštívených lokalit, včetně prohlídky historické části navštívených měst..