Jdi na obsah Jdi na menu
 


2011 Nelahozeves

V pátek 1. července jsem se zastavil na Okoři a zjistil, že zítra bude na hradě hudební program Duo středověké inspirace na hradě Okoř. S Olinou jsme si tedy naplánovali výlet spojený i s touto akcí. Na IDOSu jsem vyhledal vlakový spoj do Zákolan, s tím, že na Okoř půjdeme pěšky přes Budeč. Nakonec bylo všechno jinak.

Vlak, který podle IDOSu odjíždí z Masarykova nádraží do Zákolan v 9:30, jel někam úplně jinam. Naštěstí nás ihned po odjezdu na tuto skutečnost upozornil průvodčí a ochotně nám poradil přestoupit na další zastávce na vlak, kterým se dostaneme k cíli. Přestup byl spojen se sprinterskou exhibicí v měsíční krajině zchátralého nádraží Praha-Bubny. Až během cesty nám došlo, že tento vlak jede do Kralup a tam budeme opět přestupovat. Protože nás přestalo bavit neustále postávat na nádražích, pustili jsme Okoř k vodě.

Výlet jsme přeprogramovali a z Kralup šli pěšky Dvořákovou stezkou do Nelahozevsi, kde jsme v Marině Vltava lehce poobědvali, navštívili renesanční zámek rodiny Lobkoviců a pokračovali dál proti proudu Vltavy, kterou jsme překročili u plavební komory v Miřejovicích. Chvilku jsme se dívali na probíhající závody kanoistů a pak se po druhém břehu vrátili mým oblíbeným singltrekem do Kralup. Na vlak do Prahy jsme čekali jen pár minut (asi je lepší se na nějaký IDOS vykašlat).

Nakonec byla tato improvizace úspěšná, prohlídka zámku byla zajímavá a navíc jsme se tím vyhnuli krátké přeháňce.

Dvořákova stezka, Marina Vltava, Nelahozeves

Nalahozaves je rodištěm Antonína Dvořáka, o jehož dceru Otilii projevil svého času zájem Zdeněk Nejedlý. Protože jej Dvořák odmítl (s Otilkou se oženil později Josef Suk) Nejedlý pak zneužíval svého postavení a oběma umělcům všemožně škodil, jak plasticky popisuje Ladislav Smoljak v pořadu Toulky za uměním.