Jdi na obsah Jdi na menu
 


2014 Terakotová armáda

Venku panuje inverze, z kola mě bolí celej člověk a tak jsme si zašli na výstavu Terakotová armáda a první čínský císař - Čeng. Výstava je zaměřena na dobu prvního císaře dynastie Čchin ze 3. století př. n. l. Terakotová armáda, patří mezi největší a nejbohatší mauzolea na celém světě. Hrobka s unikátní konstrukcí se nalézá poblíž čínského města Si-an v provincii Šen-si v místě, nazvaném Lishan. Celková plocha areálu zabírá 46 km2.

Císař Čeng, panovník státu Čchin kolem roku 220 př. n. l. si po nástupu na trůn začal říkat Čchin (hlava státu Čchin). Byl prvním, kterému se podařilo sjednotit Čínu. Zavedl jednotnou měnu, znaky písma a zavedl jednotné míry objemu a hmotnosti. Za účelem obrany země před nájezdy severních kmenů vybudoval Velkou čínskou zeď. Jeho vláda byla diktátorská – ti, kteří nesouhlasili s jeho názory, byli zaživa pohřbíváni; knihy, které odporovaly jeho ideologii byly spáleny. Sám žil velice rozmařile, nechal vybudovat přepychový císařský palác a už během svého života počal s výstavbou své hrobky. Na její vybudování využil práce 700 000 lidí z celé země. Celá výstavba zabrala téměř 40 let a v době císařovy smrti ještě nebyla zcela hotová.

Nejznámější částí mauzolea jsou tři podzemní jámy, ve kterých se nalézá vojsko čítající 8000 lučištníků, pěšáků, kušníků, vozatajů, jezdců a generálů sestavených do geometricky přesných regimentů (čtvrtá jáma je prázdná, zřejmě nebyla dokončená). Bojovníci jsou vyrobeni z terakotové hlíny ve velikosti na svoji dobu nadživotní – 166 - 187 cm. Sochy dosahují váhy 100 - 300 kg. Jejich výzbroj byla pravá, vyrobená ze dřeva a bronzu, dřevěné části se ale nedochovaly. V takovém množství soch se nenajdou dvě stejné – každá je unikátní.

Turistům jsou dnes zpřístupněny všechny tři jámy, tedy první a největší s terakotovými válečníky, a pak také druhá a třetí, které jsou stále z velké části neodkryté. Nižší turistickou atraktivitu těchto dvou jam vyrovnává několik zasklených vystavených soch lučištníka a důstojníků různých hodností, které si turisté mohou prohlédnout zblízka. Lze také zhlédnout videoprojekci o průběhu vykopávek. V muzeu města Si-an je umístěno 2500 miniatur válečníků objevených v roce 1965. Vzhledem k obrovskému historickému významu byla hrobka Prvního císaře v roce 1987 zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.


Nesmrtelní strážci hrobky