Jdi na obsah Jdi na menu
 


2016 Kutná Hora

Dílo vrcholné a pozdně gotické architektury, chrám svaté Barbory je římskokatolický kostel v Kutné Hoře, založený roku 1388. Z architektonického hlediska se jedná o pětilodní gotickou katedrálu. Založena byla roku 1388. Podle historických pramenů měla stavba dosahovat dvojnásobku dnešní délky.

Důvod jeho výstavby je zcela unikátní. Nebyl totiž vystavěn na popud některé církevní instituce, například kapituly, či pro bohoslužebné potřeby farnosti, nýbrž byl od počátku zamýšlen jako veliká reprezentativní stavba iniciovaná bohatými kutnohorskými měšťany. Podle kanonického práva měl původně status pouhé kaple. Architektonicky ovšem směle konkuroval pražské katedrále. Vyjadřuje dobové napětí mezi Prahou a Kutnou Horou a také mezi Kutnou Horou a sedleckým klášterem, na jehož pozemku bylo město vybudováno a jehož vlivu, ač bylo městem královským, podléhalo. Proto byl kostel také vybudován za městskými hradbami na pozemku pražské kapituly.

Z hlediska fotografa je chrám svaté Barbory i architektura města Kutná Hora ideálním objektem pro experimentování s objektivy, světlem a objevováním půvabných zákoutí.