Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 Český Krumlov

Poslední prodloužený květnový víkend jsme strávili v útulném Pensionu Marie v centru Českého Krumlova. Z penzionu jsme pak podnikali cesty za objevováním tohoto krásného města, které jsem dosud znal jen z vodáckých výprav.

Vynechat jsme nemohli hrad a zámek Český Krumlov, který je po Pražském hradě druhý nejrozsáhlejší zámecký areál v ČR. Zámecký komplex je členěn na pět nádvoří, které tvoří několik větších celků:

  • Dolní hrad – nejpůvodnější část hradu, tzv. Hrádek s dominující věží.
  • Horní hrad – hlavní část zámeckého areálu obklopující III. a IV. nádvoří.
  • Plášťový most – několikaposchoďové přemostění Jelení zahrady spojující zámek, barokní divadlo a zámeckou zahradu z roku 1764.
  • Zámecké barokní divadlo – jedno z mála dochovaných barokních divadel na světě z roku 1681.
  • Letní a Zimní jízdárna.
  • Zámecká zahrada – založena v 2. polovině 16. století, dlouhá 700 m, o celkové rozloze 10 ha.

Největší a nejstarší kostel je kostel svatého Víta ze 13. století. Jde o pozoruhodné pohřebiště významných českých rodin, a to včetně Rožmberků a Schwarzenbergů.

Dominantou náměstí Svornosti je kašna a morový mariánský sloup se sochou Panny Marie Immaculaty a osmi světci, patrony města a ochránci proti moru. Barokní sochařská výzdoba sloupu je dílem pražského sochaře Matěje Václava Jakela z l. 1714 - 1716.

Pro turisty nabízí Český Krumlov mimo historických památek a kulturních zajímavostí i vyhlídkovou plavbu na voru a půjčovnu různých plavidel, která ovšem ne každý zvládá.

"Rafťák"