Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Tetín

Tetín je obec ležící ve Středočeském kraji asi 2 kilometry východně od okresního města Beroun nad řekou Berounkou. Obec se skládá ze dvou částí – Koda a Tetín. Žije zde 871 obyvatel.

Obec Tetín je známa jako poutní místo, hlavní poutě se pořádají první neděli po 16. září.

Historicky Tetín patří k nejstarším vesnicím v České republice. Místo bylo osídleno již v paleolitu a době hradištní. Počátky Tetína jsou v pověstech spojovány s Krokovou dcerou Tetou, ale archeologicky je datován do poloviny 10. století. Počátkem 10. století zde byl dřevěný knížecí dvorec, který byl vdovským sídlem kněžny sv. Ludmily, která zde byla 15. září roku 921 zavražděna. Její tělo bylo pohřbeno dle legendy na starém hřbitově u kostela sv. Jana Nepomuckého. V roce 925, poté, co se stal knížetem sv. Václav (tj. její vnuk), tak její ostatky byly převezeny a pohřbeny v bazilice sv. Jiří na Pražském hradě.

V 11. a 12. století zde bylo sídlo Tetínské župy, která spravovala celé Podbrdsko. Tetín je zmiňován v zakládací listině vyšehradské kapituly, která byla založena kolem roku 1070 knížetem Vratislavem II..

Raně barokní kostel sv. Ludmily byl postaven v osmdesátých letech 17. století. Za josefínských reforem unikl zrušení, protože si ho místní obyvatelé vyžádali jako farní kostel a dali mu přednost před kostelem sv. Michala (později sv. Jana Nepomuckého). V roce 1992 byl kostel rekonstruován.

Kostel svatého Jana Nepomuckého byl původně zasvěcen sv. Michaelu Archandělovi. Jde o středověkou stavbu románského původu, která byla v 17. století přestavěna v barokním slohu. Areál kostela se hřbitůvkem obklopuje ohradní zeď s masívní vstupní branou. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.