Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Veltrusy

Barokní zámek rodiny Chotků z první poloviny 18. století, který byl později klasicistně upraven, stojí uprostřed krajinářského parku s romantickými stavbami, s daňčí oborou a řadou romantických pavilonů i mostků přes Mlýnský potok.

Historické užitkové stavby i hlavní zámecká budova ve Veltrusech nabízí návštěvníkům pestré možnosti poznání i odpočinku. Zámek nabízí také několik prohlídkových tras s průvodcem:

  • Zlaté časy ve službách císařovny: návštěvníci se přenesou do doby baroka, kdy Veltrusy prožívaly své nejslavnější období. Navštíví hlavní sál, rodovou galerii a jako zlatý hřeb Salon Marie Terezie, upomínající na návštěvu samotné císařovny na zámku. Součástí prohlídky jsou i soukromé komnaty paní hraběnky a jejích mladších dětí.
  • Rodinný život pana hraběte: tento okruh zavede návštěvníky do doby hraběte Jindřicha Chotka, jenž držel zámek v letech 1824 – 1865. Tehdy se Veltrusy staly hojně navštěvovaným letním sídlem jeho početné rodiny. Prohlídka ukáže především soukromé až intimní prostory zámku, jako je pracovna či ložnice pana hraběte a také pokoje jeho starších dětí. Zde se návštěvník dozví mimo jiné i o tom, jak probíhala výchova mladých šlechticů.
  • Zámecké laboratorium: expedice do zámeckého zákulisí. Dává nahlédnout pod pokličku provozu zámku, seznámí vás s historií obnovy a kdo bude mít chuť, vyzkouší si práci badatele, archeologa i restaurátora.
  • Aristokracie, začátek konce: expozice v severozápadním křídle zavede návštěvníky do bytu posledního majitele zámku hraběte Karla Chotka z Velkého Března a jeho manželky, uherské hraběnky Livie Mailáthové. Zpřístupněné místnosti s výhledem na nádvoří byly jejich domovem od roku 1921, kdy je sem jako své dědice pozval hrabě Arnošt Chotek, poslední člen veltruské linie rodu Chotků. Temné období pro ně nastalo za druhé světové války a především pak po ní, kdy byli odsunuti do Německa. Díky dějinným událostem tak na zámku Veltrusy končí éra jedné šlechtické rodiny.

Veltruský park měl především sloužit jako místo odpočinku a kratochvíle panstva, k tomu účelu byl směřován jeho vývoj. V areálu se dodnes zachovalo několik romantických a antikizujících staveb, kde se členové rodiny scházeli u společného čtení, společenských her nebo jen k obědu či svačině. Převážně v období 19. století se park stal téměř druhým domovem rodiny Chotků.