Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023 Hrad Český Šternberk

První červencová neděle nás zlákala k prohlídce hradu Český Šternberk. Hrad založil kolem roku 1241 Zdeslav z Divišova, pojmenoval jej podle rodového erbu, zlaté osmirohé hvězdy, a podle dobového zvyku poněmčovat názvy, tedy Sternberg (Stern = hvězda, Berg = hora) a přijal nový přídomek ze Sternberga.

Prohlídková trasa

Objekt je zpřístupněn veřejnosti a v rámci prohlídkové trasy si lze prohlédnout 16 prostor.
  1. Schodiště se sbírkou grafik, které většinou zobrazují výjevy z třicetileté války a pocházejí z kroniky Theatrum Europaeum. Celkem tuto hradní sbírku rytin tvoří 545 kusů, patří tak mezi největší monotematické sbírky svého druhu v Evropě.
  2. Rytířský sál (kdysi Sál předků), který je největší místností hradu, je opatřen bohatou štukovou výzdobou z druhé poloviny 17. století. Na stěnách visí několik portrétů vojevůdců z období třicetileté války a dále pak portrét českého krále Jiřího z Poděbrad, jehož první manželkou byla Kunhuta ze Šternberka. Erby ve štukatuře většinou nekorespondují s portréty. Portréty ještě doplňují pohledy na Český Šternberk, namalované podle grafik z 18. a 19. století.
  3. Kaple svatého Šebestiána byla založena Václavem Jiřím Holickým ze Šternberka. Obraz světce od neznámého nizozemského malíře z první poloviny 17. století je zasazen v rokokovém rámu z české řezbářské dílny.
  4. Žlutý salon má bohatou štukovou výzdobu na stropě od italského štukatéra Carla Brentana. Stěny pokrývají klasicistní nástěnné malby z počátku 19. století. Ze stejného období jsou i kamna. Nábytek je ve stylu Ludvíka XVI. Na stěně visí portrét Karolíny ze Šternberka od českého malíře Františka Ženíška a dámská podobizna od anglického portrétisty George Romneye.
  5. Růžový salonek (Budoár) se štukovou výzdobou Carla Brentana.
  6. Knihovna. Mezi svazky bychom našli také knihy o historii Šternberků, například Aetas aurea familiae Sternbergicae z roku 1698 od Viléma z Glauchova nebo Geschichte der Helden von Sternberg od P. J. Tannera.
  7. Jídelna.
  8. Klínová místnost, kde je vystaven orientální nábytek.
  9. Snídaňový salón s nábytkem ve stylu holandského květinového baroka.
  10. Pracovna Jiřího Šternberka, kterému byl hrad komunisty v roce 1949 znárodněn, které vévodí rodokmen na stěně. Nejníže na kmeni je vyobrazen Zdeněk Sternberg, který hrad v roce 1992 restituoval.
  11. Předpokoj.
  12. Kuřácký salón, místnost věnovaná Filipovi Sternbergovi.
  13. Pracovna Kašpara Šternberka je věnovaná památce přírodovědce, sběratele a spoluzakladatele dnešního Národního muzea. Hrabě Kašpar Maria Šternberk, jehož portrét visí na stěně, zde na hradě nikdy nepobýval. V místnosti je vystaveno jeho křeslo, na kterém seděl při četbě.
  14. Ložnice.
  15. Lovecký sál.
  16. Chodba nad schodištěm, jíž vévodí obraz zobrazující bitvu u Hradce Králové (1866).

Vstupné - český výklad

    Dospělí     200 Kč
    Senioři 65+     160 Kč
    Mládež 16-24 let     160 Kč
    Děti 4-15 let     160 Kč
    ZTP, ZTP/P 18+     160 Kč
    ZTP, ZTP/P do 18 let     zdarma
    doprovod ZTP/P zdarma
                             

Vstupné - cizojazyčný výklad (angličtina, němčina, ruština, francouzština)

    Dospělí     300 Kč
    Děti a mládež 4-24 let     200 Kč
    Mládež 16-24 let     160 Kč
                         

Noční prohlídka

     prohlídka začínající po termínu vyhrazeném pro poslední prohlídku - pouze na objednání
    minimálně 10 osob          500 Kč/os
                         

Fotografování

    nutno zakoupit licenci        50 Kč
                         

Parkoviště

Správa hradu provozuje parkoviště, které naleznete v údolí mezi hradem a lesem, po levé straně silnice při příjezdu od Prahy. Odtud vás k hlavní hradní bráně přivede pohodlná asfaltová silnice. Cesta je dlouhá asi 250 m a ujdete ji přibližně za 5 minut.