Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023 Konopiště

Další prázdninový výlet jsme naplánovali do Benešova s cílem navštívit zámek Konopiště. Drobnou komplikací bylo počasí, které nám připravilo po celou dobu pobytu vytrvalý déšť, který se občas střídal s lijákem. Tuto nepříjemnost za nás vyřešila cesta z Bellevue Hotelu Karlov realizovaná z nedalekého Masarykova náměstí vláčkem k zámku i zpět. Jeho mašinfírou byl příjemný a usměvavý pán v důchodovém věku.

Samotný zámek na nás působil rozporuplně. Jeho exteriér i přes mizerné počasí upoutá návštěvníka svým velkorysým architektonickým pojetím, bez zajímavosti není ani zámecká zahrada, vyzdobená četnými sochami. Pokud jde o interiér, byl jsem poněkud zklamán nemožností zakoupení licence pro fotografování (jinde to možné je, někde dokonce i zdarma), protože obytné místnosti jsou velice fotogenicky zařízeny nádherným nábytkem, často italského původu a vyzdobeny obrazy významných historických osobností.

Jedna z nich, konkrétně Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, se svérázně zapsala do historie zámku jeho zakoupením bez zaplacení a následným prodejem s obrovským ziskem (jak nám sdělila vtipná a bystrá paní průvodkyně). Valdštejnovo osobní motto "Navzdory závisti" a jeho bezskurpulózní jednání tak získává další rozměr a pojetím pravidel trochu připomíná jistou osobu z okruhu našeho bývalého prezidenta.

Trochu jiný level byl arcivévoda František Ferdinand d´Este, díky němuž jsou chodby přecpané loveckými trofejemi a horní patro je narvané zbraněmi a zbrojí. Díky jeho zálibě v zabíjení zvířátek přišlo o život téměř tři tisíce kusů zvěře. Inu, kdo s čím zachází, tím také schází. Také Ferdinandova sbírka desítek soch a obrazů svatého Jiří při zabíjení draka o něčem svědčí, ovšem na léčbu je dnes už pozdě.

Po návratu ze zámku jsme si dali pozdní velice chutný oběd, či spíše večeři, v restauraci U Zvonice, Oli restovaná drůbeží jatýrka a já carpaccio s velice dobře ochuceným pestem.