Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023 Kouřim

Královské město Kouřim je město v okrese Kolín ve Středočeském kraji. Leží asi 21 kilometrů západně od Kolína. Žije zde přibližně 2 000 obyvatel. K městu patří i místní část Molitorov. Od 15. století do roku 1848 byla Kouřim centrem Kouřimského kraje, který zahrnoval rozsáhlé území východně od Prahy. Historické jádro města je městskou památkovou zónou.

Pro pobyt v Kouřimi jsme si vybrali Apartmány č.p. 9, pokoj Eliška, v historickém centru města na Mírovém náměstí.

Během pobytu jsme si prošli naučnou stezku Stará Kouřim, která mimo jiné zahrnuje Lechův kámen, prohlédli jsme si i středověké opevnění města Kouřimi, navštívili jsme skanzen lidových staveb a před odjezdem jsme se podívali do muzea Kouřimska.

V Kouřimi nás zaujalo několik věcí. Všichni se navzájem (i nás) zdraví, děti, puberťáci, dospělí a nepotkali jsme nikoho, kdo by čuměl jako idiot při chůzi do mobilu. Trochu nás překvapil povrch vozovek a chodníků, který je tvořen hrubými kameny, což moc neocenil náš kufr na kolečkách. Roztomilá byla cesta z Kouřimi do Peček motoráčkem se sympatickým mašinfírou, který tuto trať pojmenoval Jurský park.