Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023 Sázava

Když jsme se před dvěma týdny vraceli z prohlídky hradu Český Šternberk a projížděli městem Sázava, napadlo nás, že se podíváme na místní klášter. Protože můj kolega Jenda v Sázavě bydlí, poskytl nám cenné ínformace, které nám usnadnily navigaci při prohlídce místních zajímavostí.

Začali jsme návštěvou kostela svatého Martina s relaxační zónou a barokní šestibokou márnicí, ve které je výstava části sbírky Karla Krále. Karel Král a jeho přátelé stáli u samého zrodu myšlenky pořízení nových zvonů (pojmenovaných po sv. Prokopovi, sv. Ludmile a sv. Václavovi), kterou dovedli až do úspěšného dokončení díla s přispěním farnosti Sázava – Černé Budy, Národního památkového ústavu, Města Sázava a mnoha jednotlivců.

S Jendou a jeho manželkou jsme pak zašli na kávu do cukrárny na náměstí Voskovce a Wericha a potom jsme se vydali na prohlídku Sázavského kláštera. U zrodu kláštera, založeného v 11. století, stál poustevník Prokop, který se usadil v jeskyni nad řekou. Podle legendy se Prokop při jedné ze svých cest střetl s ďáblem. Díky své mravní převaze ho přemohl a zapřáhl do pluhu. Poháněl čerta místo biče křížem a vyoral brázdu od Černých Bud kolem Lipan až do Chotouně.

Před pozdním obědem v restauraci Kozlovna jsme ještě navštívili prodejnu Kavalierglass, kde jsme si koupili skleněná brčka na pití osvěžujících nápojů, která nám nahradí ta odporná papírová.