Jdi na obsah Jdi na menu
 


2023 Stříbro

První víkend v září jsme se ubytovali v exkluzivním penzionu Excellent, který nadprůměrně vyniká příjemným personálem, luxusním a velečistým ubytováním (úhlopříčka obrazovky televizoru měřila asi 2 metry).

Královské město Stříbro leží nad údolím řeky Mže. Stříbro má velmi bohatou historii. Nejstarší archeologické nálezy jsou z doby kamenné a bronzové. První písemné zmínky jsou datovány rokem 1183. Celá historie se odvíjela od výhodné polohy na trase obchodní cesty Praha - Norimberk. Neméně důležité je pro Stříbro hornictví a dolování rud, které daly samotnému městu jméno.

Historické jádro města je vyhlášeno městskou památkovou zónou. Prostor náměstí je hodnotným městským interiérem, mimořádně významná je renesanční radnice s překrásnou sgrafitovou výzdobou fasády. Pozoruhodné jsou i renesanční domovní portály vytvářející ojedinělou architektonickou skupinu. Ve městě se nachází celá řada významných historických objektů. Město však nabízí svým návštěvníkům využití nejen v oblasti historie a architektury.

Město Stříbro patří mezi přední středověká města na území dnešní ČR s mnoha zajímavými památkami. Prohlédnout si můžete např. renesanční radnici, minoritský klášter s Městským muzeem, zbytky středověkého opevnění, hornický skanzen či Královskou dědičnou štolu Prokop. V budově bývalého minoritského kláštera je umístěno Městské muzeum, informační centrum a galerie umění. K expozicím muzea patří historie dolování na Stříbrsku, mineralogie a archeologie, dále pak expozice věnovaná stříbrským ostrostřelcům, přírodovědě, etnografii a umění. Městské muzeum provozuje i věž Děkanského kostela Všech svatých s možností vyhlídky.