Jdi na obsah Jdi na menu
 


1997 Bodamské jezero

Region Bodamského jezera je považován za skrytou turistickou perlu Evropy. Malebný kus země ležící na území tří států - Německa, Rakouska a Švýcarska - nabízí nebývalou přírodní a kulturní rozmanitost.

Nejvýznamnější památky Kostnice projdete za jedno odpoledne. V Česku je město proslulé zejména koncilem, který rozhodl o upálení Jana Husa a Jeronýma Pražského. Za zhlédnutí tedy určitě stojí Hus-Haus, kde Jan Hus pobýval před zatčením. Dům se těší mimořádné popularitě mezi turisty. Většina popisků na výstavě je v češtině.

Jeden ze tří ostrovů - Mainau, je jedinou lokalitou v okolí Bodamského jezera, kam je vhodné se vydat spíše v létě. Ostrovu totiž přezdívají květinový. To proto, že kolem barokního zámku je spousta záhonů hrajících všemi barvami. Ve sklenících si určitě nenechte ujít orchideje. Na ostrově jsou zajímavé také vlastnické vztahy: půda patří rodině spřízněné se švédskou korunou.

Za zmínku stojí určitě i nejmohutnější evropské vodopády v Schaffhausenu, kde voda padá z výšky 23 metrů, po celé 150-ti metrové šířce Rýna. V letních měsících jimi protéká až neuvěřitelných 600 m3/sec, maximum bylo v roce 1965 1250 m3/sec.