Jdi na obsah Jdi na menu
 


2010 Dachstein West - Amadé

Tentokrát jsme se s Tomášem vypravili na trochu náročnější pětidenní cestu do oblasti Dachstein-West, která je v zimních měsících oblíbeným cílem lyžařů. Ubytováni jsme byli v malebné vesničce St. Martin.

Počasí až tak úplně neodpovídalo roční době, ale vždy alespoň dopoledně jsme nezmokli. Pokud jsme nevyjeli do mraků, mohli jsme obdivovat nádherné výhledy. Pohybovali jsme se v lokalitách Amadé, Obertauern, Dachstein-West, severních Vápencových Alp a Nízkých Taur. Několikrát jsme projížděli i známým lyžařským střediskem Ramsau am Dachstein. Denně jsme najeli kolem 60 kilometrů a nastoupali více než 1500 metrů.

Dachstein je horský masiv v Severních vápencových Alpách. Nejvyšší vrchol, Hoher Dachstein (2995 m), je zároveň druhou nejvyšší horou Severních vápencových Alp. Je nejvyšší horou rakouské spolkové země Štýrsko (Steiermark) a Horní Rakousko (Oberösterreich), protože přes vrchol probíhá zemská hranice mezi těmito spolkovými zeměmi. Na březích Hallstatského jezera bylo objeveno jedno z nejstarších lidských sídel. Pohoří Dachstein má plochu 900 km². Masiv Dachsteinu se rozděluje na několik samostatných skupin. Mimo samotného vrcholu Dachsteinu to je na severu ležící samostatný vrchol Hoher Sarstein (1975 m). Na západě území leží skupina Gosaukamm s nejvyšším vrcholem Grosser Bischofmütze (2459 m). Východně od vrcholu Dachsteinu se nachází náhorní vyprahlá plošina zvaná Am Stein (1720 m). Poslední horskou skupinou ležící zcela na východě území je osamělý vrchol Grimming (2351 m).

Předposlední den se mi tak trochu nepovedl sjezd a přišel jsem o trochu kůže (viz foto), nicméně dojezd do penzionu jsem zvládl a ostatní pomohl vyřešit univerzální bolehoj s desinfekčními účinky jménem Tullamore Dew.

Poslední den začal padat v 1000 metrech sníh, v nižších polohách vytrvale pršelo, takže jsme se pro letošek s Alpami rozloučili. Když všechno klapne, čeká nás příští rok Sicilie (nebo něco jiného).