Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 Karlov

Předvánoční čas nepřeje příliš cyklistice ani delším výletům do přírody. Nicméně jsou téměř na dosah ruky různé zajímavosti, které stojí za zhlédnutí. Jednou z nich je i kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově. Kostel založil jako součást kanonie augustiniánů kanovníků v rámci velkorysé výstavby Nového Města císař Karel IV., který chtěl těmito svými zakladatelskými počiny pozvednout význam Prahy na úroveň odpovídající hlavnímu městu Římské říše.

O tomto objektu jsem se dozvěděl trochu kuriozním způsobem při podání vysvětlení na Policii ČR (v přilehlých budovách kostela jsou umístěny exponáty Muzea Policie České republiky), jež jsme samozřejmě také navštívili. Docela na mě zapůsobilo množství vědních oborů, které kriminálka používá k řešení různých případů.

Kostel sám je architektonicky zajímavý zvenčí, ale ještě více na nás zapůsobil interiér, kde jsem si mohl po příslušném souhlasu pořídit pár fotek. Protože jsem si vzal sebou stativ, neodolal jsem a vyfotil i pár obrázků kostela za soumraku.