Jdi na obsah Jdi na menu
 


2018 Karlovské zvony

Poměrně komplikovaným způsobem jsem se seznámil s panem Jiřím Ignácem Laňkou, který je jáhenem v kostele Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého na Karlově. Při jedné příležitosti mi nabídl prohlídku kostela v prostorách, do kterých není běžný přístup. Hodinu před nedělním polednem jsme se s Olinou a dalšími zájemci vydali po nekonečných točitých schodech vzhůru ke zvonům, které byly 9. července 2016 přivezeny do Karlovského chrámu.

Zvony jsou tři, největší nese jméno Panna Maria a váží 1450 kg v ladění dis-es1, prostřední Karel Veliký800 kg a ladění fis-ges1 a nejmenší Albert Veliký o váze 420 kg je laděn do ais-b1. Zvony se, vzhledem k jejich hmotnosti, uvádějí do pohybu pomocí lineárních motorů. Když se naplno rozezněly, cítil jsem, jak mi rezonují útroby.

Ještě výše jsme si prohlíželi komplikovanou změť trámů, podpírajících kopuli kostela, která je dle mého názoru na hranici statické určitosti (ta změť).

Následně jsme sestoupili níže k varhanům, odkud jsme si mohli prohlédnout interiér kostela z nadhledu. Naopak, pod úrovní terénu jsme si prohlíželi restaurované prostory, kde se nachází mimo jiné i kamenné jesličky a jako zajímavost i na klenbě stropu "Karlova veverka".

Celá prohlídka trvala téměř dvě hodiny a byla provázena poutavým a humorem protkaným výkladem, který nás nechal zapomenout na tu psí zimu, která je v kostele všudypřítomná.

Večer jsem si ještě zašel vyfotit kostel z Bastionu Prague.