Jdi na obsah Jdi na menu
 


2019 Nová budova Národního muzea

Od 25. května 2018 do 31. října 2019 je v Nové budově Národního muzea otevřena výstava Keltové. Jedná se o skupinu kmenů, které ve starověku obývaly západní, střední a částečně i jižní a východní Evropu. Keltové bývali starověkými spisovateli popisováni jako vysocí a modroocí lidé s jemnou pletí. Samozřejmě, že nelze toto tvrzení brát úplně doslova. Dojem lidí s mohutným vzrůstem možná Keltové rádi ještě umocňovali při válečných střetnutích, kdy z psychologických důvodů kráčeli v předních řadách bojovníků vždy ti nejmohutnější a nejsilnější.

Na výstavě nechybí ani jeden z nejvzácnějších předmětů ze sbírek Národního muzea, a sice opuková hlava Kelta ze Mšeckých Žehrovic. Velmi realistická skulptura vysoká asi 25 cm je vyrobena z místní bělohradské opuky a zobrazuje patrně keltského druida nebo jinou vysoce postavenou osobu. Jedná se pravděpodobně o nejznámějšího Kelta na světě. Opuková hlava byla nalezena 19. května roku 1943.

Keltské období připomíná i expozice na zámku Nižbor, kterou jsme navštívili v loňském roce o dovolené.

Ze všeho nejvíc jsem na výstavě obdivoval dokonalou řemeslnou zručnost, se kterou naši předkové vyráběli různé šperky, mince a další předměty denní potřeby.