Jdi na obsah Jdi na menu
 


2020 Stará čistírna odpadních vod

Stará čistírna odpadních vod v Praze-Bubenči je průmyslový objekt. V roce 2010 se stará čistírna stala národní kulturní památkou. V roce 2016 byl budově udělen certifikát "kotevní bod organizace Evropské cesty průmyslového dědictví" (ERIH) a Stará čistírna se prosadila mezi nejvýznamnější industriální památky Evropy.

Stavba podle plánů Williama Heerleina Lindleye byla dokončena v roce 1906. Areál sloužil jako čistírna odpadních vod až do roku 1967, kdy začala fungovat nová ústřední čistírna odpadních vod na Císařském ostrově. Původní usazovací nádrže sloužily ještě na počátku 80. let 20. století jako manipulační jímky na kal z nové čistírny. V roce 1991 byl areál prohlášen za kulturní památku, v roce 2010 za národní kulturní památku.

Celý areál je úžasnou ukázkou technické dovednosti našich předků. Ještě po 120-ti letech je ve vlhkém prostředí prakticky bez známek poškození zachována stavební část objektu. Strojní vybavení, zejména pak parní stroje, reprezentuje strojařskou dovednost počátku 20. století.

Na závěr prohlídky jsme se projeli v podzemí v jedné z usazovacích nádrží na prámu a zpět se vrátili pěšky stokou.