Jdi na obsah Jdi na menu
 


2021 Kormoráni na Vltavě

Chtěl jsem se podívat jak se daří v mrazech volavkám na Vltavě u ZOO. Pár jich bylo kolem řeky, ale na hnízdech bylo volavkoprázdno. Zato se pořádně namnožili kormoráni, skoro dvacet jich postávalo na malém ostrůvku který snad ani nemá jméno. Vzduchem jich poletovaly četné formace a na stromech na protějším břehu jich byla celá kolonie.

Kormorán velký (Phalacrocorax carbo) je tažný pták z čeledi kormoránovitých. Plave na hladině, jeho dlouhý a na konci hákovitý zobák směřuje šikmo vzhůru. Také se potápí a loví ryby. Plovací blána spojuje všechny čtyři prsty na noze. Hnízdo si staví na stromech v blízkosti vody. Hnízdí v koloniích. Rodiče krmí mláďata menšími rybami. V Česku již není kormorán zvláště chráněným druhem avšak je chráněn v rámci tzv. obecné ochrany vztahující se na všechny druhy. Kormoráni jsou specializovaní rybožraví ptáci. Denní spotřeba potravy je asi 750 g. Na rozdíl od ostatních veslonohých promáčí se peří kormoránů při potápění až na kůži, proto je do vody zahání jen hlad. Když se potopí, sedí dlouho s rozepjatými křídly a mávají jimi ve větru, aby uschli. Na vodě plavou v typické póze s vysoko vztyčeným krkem a lehce vztyčeným zobákem.

V České republice se kormoráni pokoušeli neúspěšně zahnízdit již v minulosti, první stálá kolonie vznikla na jižní Moravě až v roce 1982. Od té doby počty hnízdících ptáků nejdříve prudce narůstaly, ale později zpět prudce poklesly, proto je ohroženým druhem. Kormoráni osídlili také další oblasti (jižní a severozápadní Čechy, Poodří). V letech 2001 – 2003 hnízdilo na našem území 200-232 párů, což je výrazné snížení proti 500 – 660 párům v letech 1985 – 1989; pokles byl jistě způsoben regulací početnosti. V roce 2010 u nás v šesti koloniích hnízdilo přibližně 350 párů kormoránů. Během zimního období k nám pak zavítalo 10 000 – 15 000 ptáků ze severských zemí.