Jdi na obsah Jdi na menu
 


2022 Kostel sv. Ludmily

Bazilika svaté Ludmily je římskokatolický farní kostel na náměstí Míru na Královských Vinohradech v městské části Praha 2. Typická neogotická stavba byla postavena koncem 19. století na počest svaté kněžny Ludmily. Patří k nejmladším z kostelů na území Prahy 2 (po chrámu Nejsv. Srdce Páně) a zároveň je jedním z největších.

Původně malá obec Královské Vinohrady byla roku 1879 povýšena na město a stále rostoucí počet obyvatel římskokatolického vyznání si vyžádal stavbu nového farního kostela. Urbanistický koncept Vinohrady počítal na centrálním náměstí se třemi hlavními veřejnými budovami (kostel, divadlo a národní dům společenský), pro kostel bylo předem zvoleno místo v ose hlavní ZV komunikace uprostřed náměstí a vypracováním plánů byl pověřen známý architekt Josef Mocker.

Významnou část výzdoby tvoří vitráže – barevná okna s postavami světců. Nejzajímavější jsou velká okna v příčné lodi – mučednická smrt sv. Václava a sv. Ludmily. Některá okna byla za 2. světové války zničena při náletu, ale byla po válce dobře nahrazena novými.